All praise to Him . I'm happy today . Pray for my FUTURE please :"

29 April 2014

masa untuk menulis....

bissmillahirahmanirahim .
assalamualaikum . 

ehemm macam lama jehh tak updated kan , haha sampai aku dah speechless nak mulakan penulisan aku macam mana . ecehh . *poyo* uhuukkk sekarang dah masuk akhir bulan APRIL . tuhh maknanya apa ye ? hurm masa cuti panjang kami makin berakhir tak lama lagi . huahua . 

ramai dah kawan kawan aku dapat belajar . eceh ramai keh ima hoii , haha 
setakat result matrikulasi dengan Darul Quran jehh baru keluar kan .
Mabruk ila Firzanah Ismahani dan Izzatti Nashreen.
kalian memang budak hafal kuat , sesuai dengan kalian untuk DQ nihh sahabat . 
semoga menjadi Hafizah yang diRedhai Allah . aminn .

dan tahniah jugak untuk sahabat Sahabat aku yang dapat tawaran Matrikulasi .
ahaa macam mimpi pulak rasa sebab sahabatSahabat karib aku semua ditempatkan tempat yang sama.
iaitu Kolej Matrikulasi Perak .
alimah . faalihah . farina . iis . farah . izzatty . afiqa . farha . atiqah . 
seronokk nya kami semua dekat sana . *mimpi* kann . rezeki Allah .
tapi belum tentu kami akan pergi Matrik sebab result upu belum keluar lagi . 
so sekarang memang bergantung pada result UPU dan IPG .
kalau Allah izinkan kami bersama inshaAllah bersama . AllahumaAmin . 
kesian pulak dekat Aina Shareena yang kena campak Kedah sana . huhu kesian aina , takpe lahh aina kau ponn nak Jadi Guru kan , inshaAllah dapat . (: 



hurmm dan sekarang aku rasa macam tekanan pulakk bila berada dirumah nih . 
apa yang stress nya ntah ima nihh aku pon takk tahu lahh , mungkin faktor f6 kisas aku yang tak dapat dan tekanan orang (kakak aku je pon) tanyaTanya . haiyaaa serius aku pening pikir benda nihh . hurm dan lagi satu lesen aku yang tak sambung sambung nihh . aku tak tahu bila ada keyakinan nihh nak aku test JPJ nihh padahal dah bolehh test dah . Ya Allah berikan lah kekuatan dalam diri nihh . aminnn . 

okay pada 26.APRIL.2014 yang lepas telah adanya Program di SK Kg Melayu Niyor.
Kem Bestari Solat . kem nihh memerlukan fasi ahaa dan dengan sukarela nya aku dan aisyah join lahh , setakat membantu jehh bukan susah ponn . kem nihh mengingatkan aku kepada Daurah . Allah , serius ngadap budak budak nihh rindu Daurah sangat sangat . hermm bila ntah rasanya aku dapat join lagi . berat hati cakap aku tak dapat join daurah siri 2 nihh . Allahu , jauhkan lahh perasaan nihh . aminn aminn .  serius hati aku dah lama tunggu kenikmatan masjid negeri nihh . hermm . rinduu nyaa . moga ada rezeki nihh ingin berada di Sana . semoga :')

tak susah pon bila mengadap anak kampung nihh , kurang sikit nakal nya daripada budak bandar , comel pon comel . haha aku tertarik dengan sorang budak nihh , zahirudin nama nya cehh budak darjah 2 kott . dia senyum manis sebab mukanya ada tahi lalat dekat atas bibir dia . hee Haiyaa imaa , takde ahh budak kecikk ponn suka tengokk jehh . mata perempuan kan suka tengok yang cantik cantik , fitrah tuhh . cantik luar cantik dalam juga ehh (:  inshaAllah . 





*nihh kumpulan terbaik . zahir yang baju maroon tuhh* comel kan . haha (:


nak dijadikan cerita selepas aku berKem di Niyor tuhh aku dan echa jalanJalan bukak mata , minda dan sebagainya . hahaha takdelahh lebih kurang hang out gituhh , dah lama tak jalan berdua di bandar nihh so jalan ajelahh sambil bercerita macam pasal masa depan Major . hurmm ntah bila fikirFikir balik macam mana lahh masa depan nihh . kuasa Allah . Allah dah susun kan , kalau ini yang terbaikk kita Redha ajee , inshaAllah semua nihh ada hikmah . aminnn . 




ahaa masa jalan dengan echa nihh masuk Popular nampak novel sambungan dari Warkah Cinta , tajuknya Kala Cinta dan Wahyu Bersatu imam muda nazrul punya cerita . haaa tanpa fikir dua kali aku terus beli novel nihh , aku memang suka novel islamik nihh haha takde ahh novel tak islamik nihh ponn aku layan jehh , tapi kita amek yang baikk nya . herm novel baru aku nihh memang banyak ilmu baru . siap cerita dia dalam utube pon aku dah habis kan , hahaha episod 12 jehhhh mana takknyaa aku tengokk beberapa hari dah habis . hermm sesuai untuk jiwa remaja muda sekarang nihh . kalau nak tahu tengok lahh baru kalian paham . 




WAHYU DAN CINTA

"jika kita ingin mengubah dunia , ubahlah manusia di dalamnya, jika kita ingin mengubah manusia , ubahlah hatinya , jika kita ingin mengubah hati manusia kita mestilah kembali kepada ALLAH "

Semoga hati ni tetap istiqamah dan menjadi hamba yang taat pada jalanNya . AllahummaAmin . 







Syukran Jazilan. Thanks for Reading

15 April 2014

Ujian Kelayakan Calon Guru (:

ahaaaa !
bismillahirahmanirrahim .
assalamualaikum (:

haii haii haii semua ! ahaa  tetiba admin terlebih girang ye untuk post kali nih.
kenapa lah limah oii . huhuu . 
tadelahh tetiba macam excited sebab dah lama tak updated. banyak benda nak luahkan tapi sebab tahap kemalasan macam nak apa tuhh yang tak updated tuh.terokk kan . -_-

okay okay back pada tajuk saya iye .
herm herm apa tuhh UKCG ?
HAHA , pelikk kan . tuhh lahh ujian kelayakan calon guru under IPG .
hahh memandangkan tahun 96 punya calon SPM nihh sangat berutung kamu diberi peluang untuk mengApply tawaran nihh . bukan senang sebenarnya nak jadi warga pendidik nih act ,
macamMacam di uji bebbb . dan paling menarikk nya untuk tahun 2014 nihh ada pulakk ujian macam nihh , 
Allah , menguji betol . mental dan fizikal .

ahaa macam nihh lahh ceritanya.
semua calon yang mohon akan dapat mengikuti ujian nih. ujian nih terbahagi kepada dua bahagian .
iaitu ujian bertulis dan ujian kecergasan fizikal (UKF)
ahaaa disebabkan aku lahhh orang yang paling awal antara kawanKawan aku yang dah lepas ujian nihh memang pengalaman tuhh rasa dulu lahh . huwahuaa :'))

memang terbaikk lahh ujian dia .haha .
semasa masuk Dewan untuk ujian bertulis terkenang SPM lahh dher. duduk ekod giliran .
herm lepas tuhh jawab 45 minit soalan ada 195soalan (:
wahh macam seram jehh , tapi soalan dia okay jehh banyak kepada logik kita berfikir sebagai bakal warga pendidik . cehhh . hermm tuhh takde masala kott untuk calon guru nih.
yang menguji kami nihh ialah UKF nihhh . Allah .sabar sajehh lahh :/

antara ujian dalam UKF nihh ialah 
beep test, silang sisi , lompat kuadran , bangkit variasi , BMI .
beep test tuhh lah yang mcam nak mati . hahaha terukk lahh aku rasa . haiyaaa .
silap timing betol , beep test nihh korang boleh search macam mana kalau tak tahu , ahaaa serius ingat mampu lahh aku nihh , tapi serius aku pancit , sebab dah lah tak breakFast pagi tuhh lepas tuhh nak kena lariLari lagi macam apa , plus lompat macam apa, Allah . semputtt woii . hahaha

masa beep test tuhh aku dapat stage 3.7 jehh . tak tahu lahh okay ke tak , dengar kata full mark untuk permpuan 6.1 , amboii terukk lahh kalau macam tuhh :(( sedihh jehh . sebab aku mulaMula dah kena beep test nihh , yang lain kemudian . mana tak semput untuk yang lain . haishh . 

nihh lahh padah kalau tak cukup latihan. memag tak latih pung. 
haha pancit ima pancitt . atlit sekolah kononnya lahai lari tuhh pung dah pancit. aiyoo .
apa ntahh , sala step lari lahh sebab mulaMula dah pecutt , herm ustad md.nor kata tuhh lah tak dengar dia ajoo lari dulu macam mana , hahaha . maaf lahh ustad saya dah lama tinggalkan dunia larian saya .

herm hermm , nak dijadikan satu cerita yang nampak limah nih macam takde perasaan kan, 
aku nihh boleh pulak lari sebelah budak laki masa UKF tuhh , lepas tuh wat ujian yang empat lain aku sorang jeh perempuan dan lain semua laki . ntah macam mana aku boleh masuk bilik tuhh salah , haiyaaa . tapi serius aku bukan kenal diorang pung . wat tak tahu ajee lahh . hahaha . haishhh . baru rasa segan nya . huuhuuu takpe nak jadi cikgu mana boleh segan segan kan . ahahha xD

hahhh nak dijadikan macam kecikkjeh dunia nihh kawan baru yang aku jumpa masa tuhh semuanya budak segamat . haha alahai , apalahhh pusingPusing jumpa dorang balikk , tapi ta kenal pungg . alaa biasa lahh kann biasakan diri dengan keadaan baru , haha pandai bawak diri .*ciriCiri guru katanya . 

ahaa lupa pulak yang hantar aku ke IPG Tun Hussein Onn nihh mak abah yang hantar.
herm tak tahuu lahh aku rasa sangat menyusahkan mereka sebab aku . :(
masa dapat tawaran nihh pung abah dah suka sangat , belum dapat tawaran nihh . aiyoo . bukann lahh rasa macam payah jehh nak dapatt , tapi tak boleh fikir macam tuhh lahh . hurmm sangka Baik (: rezeki kita kann , kita tak tahu kat mana , Allah Maha Kaya kan ? kalau rezeki aku bukan dekat sini kat tempat lain mungkin :)) kita hanya merancang tapi sedangkan Dia lebih tahu apa yang terbaik untuk kita . (:


apa pun sekarang hanya teruskan berdoa jehh . :))


nihh dari senior yang dah fly jauh dahh , okay terus kan berdoa (:
senior cakap study balik Hadith Arbain keempat tuhh .


jadi sekarang hanya Sangka baikk jehhh lahh (:
Allah lebih tahu , 



*comel kan (: nihh atiqah yang bagi . aku suka sangat . heee 
AllahumaAmin , kalau dah memang dah tertulis aku terima (:
suka pulak dengan budakBudak , #littleCaliph .




ahaaa nih nihhh nak tunjukk sikit teman tidur saya dari Cameron . 
jauh dia datang kan , Mak yang belikan (:  ehee nanti boleh bawak balik U atau ostel , hahaha



 nihh pulak sebahagian StrawBerry yang datang dari sana . 
mohon meleleh . ehee ^o^  
editt punya hal nampakk sedapp jehh kan , tapi masam weii . >.<



okay till here then , 
teruskan berdoa . 
Assalamualaikum (:



Syukran Jazilan. Thanks for Reading

9 April 2014

Daurah :)

bissmillahirahmanirrahim.
assalamualaikum (:



ahaaa kembali lagi bersama saya Si Gojesss . *tettttt* haha :P
tetiba kan petang dini hari yang redupRedup berangin , teringat pula dekat sesuatu perkara yang membuatkan aku Tenang sangat dekat sana , even kepenatan tahap maksima tapi rasa dimudahkan jehh urusan dekat sana . terTanya tanya tak apakah perkara itu ? haha aku tahu semua menantikan jawapan daripada saya . eheee *perasan sudaaa* apaApa ajaa lah iema nihh kan (:

okay .

tuhh lah tempat yang aku sangat kagum tuhh .
Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah  a.k.a Masjid Negeri :))
dekat sana lah aku mengenal erti Daurah dan Ukhwah.

herm ramai yang tanya Daurah tuhh apa , hahaha aku pung bila nak explain dekat orang hanya aku mampu cakap tuhh kem , untuk anakAnak selangor . macam mana aku boleh terlibat dekat kem nihh sebab kakak aku yang first sis Auni yang kenalkan aku dekat daurah nihh . aku dah lama nak join benda benda macam nihh sebab rasa hati aku nih kosong pulakk means masa percutian yang panjang sebelum keMana mana nihh kan , iyelahh lepas nihh kalau dapat U pung belum tentu dapat join Daurah ke takk . haihh :') sobsss.

alhamdulillah makbul doa aku untuk ke tempat nihh . serius aku cakap bila SPM aku tak 'flying colours' macam yang diharapkan aku nak muhasabah diri balik dan tenangkan fikiran balek dekat sini . dan apa yang aku niat tuhh memang betol berlaku . Allahu . :')) 
 aku join benda nihh pada 22 Hb , SPM's Result keluar pada tarikh 20 Hb , yupp sangat dekat kan tarikh tuhhh  siapa sangka Kuasa Allah kan . dan Doa Aku makbul untuk keSana untuk mencari diri aku yang sebenar dan tenangkan hati dan fikiran :)) chehh . 

herm , memang berat kan bila apa yang kita Nak tapi kita tak dapat , sebab Allah tahu apa yang kita perlu dan terbaik untuk kita , dan aku yakin lepas nihh pasti ada yang lagi baik untuk aku . bukan nak terasa diri kononnya macam sangat kuat , errrr tuhh bukan aku , tapi aku cuba untuk bangkit dari kegagalan nihh , dan terus kuat . orang yang patut memberi motivasi dekat diri kita ialah ---> DIRI KITA sendiri , mind set kita , hati kita , semua balik dekat diri kita sendiri , so , janganlah terasa down yang korang tak akan berjaya lagi selepas nihh :D

Okay balik pada tajuk lahh kan DAURAH
hermm banyak perkara yang berlaku dekat sana , dan bila aku nak cerita dengan sangat detail tak mampu kot Page nihh nak tampung , karang hang sat agi lappy nihhh  kuikuiii :pp

aku ke sana dengan sebagai Fasilitator Daurah , bukan sebagai peserta , act aku pung ingat jadi fasi nihh senang jehh lahai macam dekat sekolah dulu, ohh tidakk semudah tuhh rupanyaaa , act korang kena rancang macamMacam untuk bago program nihh Berjaya dan Best , something like that lahhh  haha buat aktiviti yang boleh bagi mereka betol betol menjadi anakAnak yang soleh dan solehah kelak . Alhamdulillah , kalau Daurah kali nihh berjaya inshaAllah anakAnak ini juga berjaya . Merekalah wasilah untuk kita Ke Syurga , jadi tak perlu lahh rasa macam kita  join benda nihh dan rasa rugi . tapi serius talk , kalau niat kita join daurah nihh sebab lain , memang akhirnya kita tak akan dapat apaApa , macam kita kat Makkah lahh sebenarnya tempat tuhh bila kita berkataKata sudah jadi doa kan , macam tuhh lahh bila kita dekat Masjid nihh . :')

aku dan beberapa orang Fasi baru yang masih tak tahu apa itu daurah pada hari pertama kami diberi pencerahan dengan lebih mendalam tentang daurah nihh , ditunjukkan bilikBilik khas dan apa yang patut kami lakukan untuk menarik minat AdikAdik kita nihh dalam daurah . 

Beberapa perbincangan kecil antara fasi baru dan fasi lama telah dijalankan pada hari pertama kami pergi ke Masjid nihh , aktiviti by group yang dipecah untuk merancang program yang sesuai untuk Mereka . daripa satu kelompok besar kepada dua kmpulan , dan berdua/patner , dan sendiri/individu . ahaa masa tuhh kita kena bincang apa tajuk aktiviti tuh , objektif , matlamat , tempoh , pelaksanaannya dan alatan yang diperlukan segala . means kena lahh rancang satu aktiviti yang sangat detail ohhh . hahaha 
macam task takk? ahaa dalam lima minit jehh kami bincang benda tuhh , tak lama kan . herm tapi tuhh lahh aku aplikasikan balik apa yang aku pernah amalkan dekat sekolah dulu , walaupun just fasilitator biasa masa dekat sekolah sebenarnya masih cetek lagi pengalaman aku untuk Program yang Hebat nihh . ALLAH . :')

Ahaa cerita sedikit masa perbincangan tuhh masa berpatner , aku dapat team dengan sahabat yang samaSama dari Kluang nihh , Kisas Product ohhh  Strait's A student . :)) bijakk kann , ahaaa bijakk dia sampai buat aku sentappp ohhh . haha ada masa perbincangan tuh perkataan dari/daripada pung jadi isu . haha tapi takdelahh sampai gaduhh pung sebab benda tuh biasa jehh . herm act even kiteorang tak pernah kamcemm pung sebelum nihh tapi boleh lah bincang dengan baik . apabila berbincang dengan individu yang lain the aktiviti nampak lagi mearik kan . means kalau kita samaSama berkerjasama  macam Leader Group LIttle Caliph buat satu aktiviti yang sangat meanings dia GOOD ! . :) aktiviti nihh antara semua fasi . 

"setiap orang diberi kertas dan di minta untuk lipat mengikut rahan yang diberi , dan dikoyak mengikut arahan juga , hasilnya setiap orang akan dapat koyak yang berbezaBeza , ada lubang hujung kiri , hujung kanan , tengah , terbelah dua kertasnyaa , tapi bila disatukan semua kertas tuhh , lubang yang tetutup tuhh pasti tidakk akan nampak kan ." 
tak percaya ? cuba buat . (: haha 

rasionalnya akitiviti nihh samalah macam Kami semua nihh , walaupun ada kekurangan dekat semua orang tapi  apabila bersatu dan bertolak ansur tetap akan berhasil benda tuhh , perkara nihh lah yang diingatkan dekat kami sebagai Fasi baru yang kali perama join nihh . menarikk kan :))

usai program ice breaking bersama fasi baru , kami diperkenalkan dengan sang murabbi kami .
ustad Mahmud . tuhh dialah orang nya . sangat kami sanjungi . (: alhamdulillah setiap kesulitan yang kami alami semua diberi tunjuk ajar semasa sesi post mortem . berutung siapa yang tahu kelemahan rugi siapa tidak tahu kelebihan , tuhh lahh kataKatanya yang buat kami berfikir sampai ke hati :)) 
semasa kami di bilik V.V.I.P segala trademark, energyzer , zikir diperkenalkan kepada murabbi ini , macamMacam trademark yang ada untuk memperkenalkan diri kita untuk nampak menarik .
contohContoh trademark yang aku paling ingat lahh , 

"amalu bil niat , innaAllaha Ma'ana " : Kak Auni (GM Daurah)
"jangan tanya !" : Amirul ( leader little caliph)
"muka macam nihh , tapi dalam hati ada taman " : Syafiee ( Fasi Rendah Atas)
" semua pandang belakang ......." : tuhh kak Qila punya ( Fasi Menengah ) 

hahaha dengan gaya Gaya nak kenalkan trademark masingMasing :)) 
gelakk sakan kott time tuhh , haihhh ada yang lagi lawak bila buat tepukTepuk tuhh lahh . tepukkTepuk tade air lahh , tepukTepuk takyah Mandi lahh sebab isu SELANGOR yang air kena catu . tapi paling terbaikk adalah tepuk Anak Soleh dari kami group Little Caliph/Rendah Bawah
tapi serius memang seronok , kenangan semua tuhhh . masih segar dekat ingatan nihh (:
tuh tepukTepuk sebagai energyzer kami semua , kalau zikirZikir memang macamMacam lahh sebab zikir nihh ada yang aku baru dengar , ada zikir versi Yuna lahh , hahh benda baru (: tak semua orang akan dapatkan . seronok takk seronokk lahh aku rasa sangat bertuahh join Daurah nihh .  

okay cerita program untuk Peserta pula , macamMacam program nyaa untuk mereka mengikut kategori masingMasing , disebabkan aku Fasi untuk Little Caliph , antara aktivitinya adalah ice breakking yang anakAnak kecil ini ingat pecahkan ais, hahaha lawakk kottt . sebab masa aku tengah handle mereka waktu rehat tibaTiba ada tanya , 'ustazah ustazah , bilaa nak pecahkan ais' . haha Ya Allah masa tuhh aku dah blur kottt , bila kami yang Fasi nihh cakap pecahkan ais , rupanya mereka ingat ice breaking tuhh lahh pecahkan ais , tadelahh benda tuhh biasa bagi sesiapa yang baru first time join kem kan , hermm hari pertam daurah kami Praktikalkan isu Kebersihan (: sampai hari terakhir pung bila aku tanya apa ustazah pesan mereka semua ingat . Ya Allah , tersentuh kott bila apa yang kita ajar mereka masih ingat dan amalkan . (: sebelum tuhh setiap kategori ada lagu tema MasingMasing . dan lagu teman untuk little caliph adalah lagu Hanya Padamu by Ainan Tasnem :)) idea by nu'man Naim dan gaya kami semua . 



video







okay pada hari kedua daurah semua pelajar dikumpulkan di ruang solat bawah semua kategori , dekat situh semua diajar untuk amalkan solat duha , dan zikirZikir munajat . dan lagu Ya Badratim yang menjadi kegemaran aku menjadi lagu wajib program nihh :') seronok jehh dengar bila adikAdik nihh nyanyi . lagu nasyid  al-fatihah takpayah cakaplah dah hafal dah mereka semua siap gaya lagi :)) wahhh ! semangat tau tengokk bila dorang semangat . pagiPagi dah memikat hatiHati fasi nih (: then , aktiviti hari kedua nihh ialah tentang SOLAT (: ahaaaa macamMacam adikAdik nihhh . tapi serius apa yang korang ajar nihh dekat mereka kalau mereka still ingat dan amalkan , inshaAllah pahal kita berpanjangan . Allahuma Amin (: 

latihan sebelum solat .

pratikal dan amalan (:


pada hari ketiga pula ialah sesi muhasabah diri anakAnak ini , dan serius deep sangat tersentuhh kott . aku yang jadi fasi nihh pung menagis lagikan mereka nihh :') ahaaaa dah lama tak nangis kottt tapi time tuhh memang nangis dengan mereka sekali , haha tapi still tenangkan mereka jugak , ada juga yang menangis sampai muntah muntah , kalau ada orang yang tak boleh handle budak muntah memang payahkan nak settle kes macam nihh , tapi alhamdulillah . Allah mudahkan urusan kami . :) tuhh hari ketiga punya kes , ada first day punya kes budak demam . hahhh rehatkan dia , bagi makan macamMacam . opps lupa hari kedua pulak ada kes budak yang terkencing dalam seluar , so adik nihh terpaksa lahh berkain batikk . kui kui terpaksa dikk , walaupun adik baru darjah dua . kami ada tuhh jehh yang sesuai :)) tapi semua tuhh boleh handle dengan mudah , takde dah nak rasa geliGeli . kelakar kott ada time makan aku ajar mereka untuk suapSuap kawan dia , tapi mereka cakap geli . aku just ingatkan jehh nanti kalau mak ayah korang sakit korang semua yang kena buat semua nihh , lagi yang ank sulung , tanggunjawab besar . masuk jugakk lah rasanya dalam minda mereka , sebab ada yang bagi respond positif (: 




okay pada hri terakhir program ialah hanya tengok apa yang mereka pelajari selama empat hari dan jamuan . haaaa memang menarikk kott tengok gelagat mereka nihh , semangat dan semangat . :D hati jadi riang jehh tengokk mereka . haha okay cerita pasal jamuan , takpyah ceritalah kan . anak selangor memang kayaKaya . dan makan memang sedapp hahhh . ada makan KFC , Dunkin'sDougnut dan macamMacam , rezeki kumpulan tuhh lah sebab semua dapat makan sedap (: walaupun pada hari keempat tuhh suara dah macam alaAla nak hilang , badan dah lesu kepenatan tapi sangat meriah (: nampak dahh mereka boleh interaksi dengan lajunya dan mula tunjuk perangai sebenar . tapi back diri kitalah . adikAdik yang kita dapat tuhh lah perangai kita sebenarnya . ahaa serius lya betol tuhh , aku nampak lahh jugakk hahaha walaupun diri mereka mudah untuk dikawal tapi kadangKadang kenakalan tuhh tetap ada . 



tutttt.tuttt.tuttt........
dah habis program selama empat hari bersma anakAnak selangor nih.
sebenarnya bukan mereka saja ada aktivitinya , kami juga ada aktiviti sendiri pada malamnya . bayangkan kuat takuat mental dan fizikal nihh lahh kan start berkerja pukul 8.00 pagi hingga 5.00 petang dengan peserta , post moterm 5.30-6.00 , 6.00-7.00 meeting dengan Group .. malam lepas isya program dengan murabbi dan meeting sampai lah pukul 3.00 atau 4.00 pagi (: ahaa wake up pukul 5.30 pagi . fuhh mata tuhh ngantokk memang ada tapi rasa macam takde lahh ngantoknya sebab apa yang kita nak bagi dekat anakAnak tuhh mesti kita nak buat yang terbaikk walaupun nampak macam payah tapi mesti Allah bantu kita .  teringat kembali hari pertama siapSiap semua sampai lahh 5.30 petang berprogram dan nak bergerak ke Masjid Jelutong iaitu Masjid Diraja , memang sangat cantikk masjid tuhh , dekat sana kami ada program T.O.T training of trainer . ahaaa masa tuhh lahh kami kenal macamMacam energyzer , zikir , lagu tema dan sebagainya . seriusly benda nihh bua ukhwah kami antara satu sama lain lagi akrab . 

ahaaa dri jelutong tuhhh nak dijadikan satu cerita kami lima orang dalam kereta kak Maizan sesat . hahaha Ya Allah masa tuhh dah sampai kota damansara semua jauh sangat kott dari shah Alam , dan aku tak tahulahh area mana dahh tuhh sebab nampak dah tol ke arah selatan . dah macam nak balik Johor Balik dah rasa , tapi tuhh lahh berapa kali tol kott jumpa baru sampai Shah Alam semula dalam area 12.30 gituhh sebab dari Jeluting pukul 10.45 gituhh , nampak takk kami makan Angin malamMalam . hahaha Allahurabbi , penad takpayah cakap , hari pertama tuhh makan aku pukul 10.00 lebih gituh . daripada siang tuhh tak makan , wuuuu~ kuat tak kami macam Tiger (: haha . tadelahh , kalau Allah tak izinkan kami Kuat kami tak rasa akan jadi macam nihhh (": 

herm pada hari ketiga sebelah malam ada Qasidah bersama murabbi . Allah masa tuhh memang sangat syahdunyaa , macamMacam aku rasa . ukhwah tuhh nampak strongnya (: memang kuat lahh time tuhh sebab bila rasa samaSama memuji Allah dan rasul kan . sampai ada antara fasi yang mengalirkan air mata pada hari  tersebut . indah nya time tuhh Allah jeh tahu rasa tenang hati nihh . 

dan Hari Keempat malam terakhir sebelum kami pulang ke destanasi kami , Ada Jamuan untuk kami dan Murabbi dan sesi luahan masingMasing hingga pukul 4.30 pagi . masa tuhh mata memang ngantokk tahap maksima lahh kan tapi bila diurut dengan kak tiqah ahaa segar balikk . kak tiqah nihh senior aku , means lagi tua lahh lepasan STPM kisas , akak nihh pung tak sangka macam mana dia boleh join daurah nih semua dan berada dekat daurah . (: betol semua nihh kalau Allah tak izinkan kita berada dekat tempat tuhh memang kita tak akan ada dekat situhh . malam tuhh salamSalam dan nangis semua ada . dah macam satu family dah rasa semua tuhh , siap aku rasa macam dahh taknakk balikk Johor dahh . haha takdelahh .
macam dah lupa pulak asal usul kan , hermm sebenarnya bila kita kat rumah Allah memang lagi tenang berbanding dirumah kita sendiri . detikDetik yang sangat berharga denkat sana tuhh belum tentu akan berulang pada masa akan datang kan , Allah . :')

dan sampai sekarang aku menjadi lebih tenang dan sabar dengan Apa yang Allah beri dekat aku . alhamdulillah ketenangan yang aku cari untuk tenangkan semula hati ini selepas diuji menjadikan aku lebih dekat dengan Dia . (': Allah masih sayang kan hambanya sebab tuhh dia uji Kita . Yakin dan sentisa sangka Baik jehh lah dekat Allah . AllhuRabbi semoga selepas nihh Engkau memberi peluang untuk aku melibatkan diri semula dalam Daurah nihh . (: Allahumma Amin , 

bertemu dan berpisah kerana Allah .
semoga ukhwah kita sampai syurga .

#throwback DAURAH SIRI 1/2014 



para Fasi rendah bawah/ Little Caliph :)






\\
bersama tuan dan zakiah .
kami sebaya (:



yang nihh kak Farah Afrina (: kami satu team.
 akk nihh dari DQ . 
nampk jehh macam senyap kecoh dalam diam rupanya (: 
eheee . semoga jadi hafizah yang berjaya yeh kakk .
aminnn .



*nihh bersama dengan Beberapa Fasi dan Peserta littleCaliph 
rinduuuu sangattt :'(



*nihh dengan kak siti hajar* kami rapatkan .
sayang akak nihh walaupun namapk macam dia lagi muda dari aku . 
beza umr setahun jehh (: 
semoga akk jadi hafizah yang berjaya . Aminn (:



till here then , 
assalamualaikum . 
















Syukran Jazilan. Thanks for Reading

3 April 2014

saya okay :) saya dah besar :D

ehemm ehemm .
bissmilahirrahmanirahim :')
assalamualaikum semua .


ahaaa Aucakkkkkkkk ! ehee merepek kejap :p
tadee lahhh okay dah lama aku mendiamkan diri kan cehhh .
mana hilang nya Alimah nihhhh . *mesti tertanya tanyakan ? perasan kejap . PEACE .

last post sehari sebelum result SPM kan ?
iyehhhh . sekarang aku rasaa nakk cerita lah sedikit tentang SPM aku nihhh . wuuuu~ 
agakAgak apa aku rasaa hahh tika itu ? okay aku start cerita nihh . direct . hiii :')

okay sehari sebelum result aku dah gerak pergi segamat dengan budakBudak nih.
aku . izzah .ecah . shark . wawa . 
semua lima orang nihh naik lah bas Yow Hoe tuhhh :))
okay aku bergerak dari Kluang pukul 8.30 pagi kayy . tapi aku gerak pergi segamat jam 1.30 tengahHari.
sumpahh lama gilaa kan :( sebab tunggu si Shark settlekn Test dia tuhh lah . tapi aku okay jehh time uhh sebab kawan kan. its okay lahh .dan naik bas sampai lah segamat . dan SMKAS.
Iyeee kenapa kiteorang pergi segamat time tuhh? sebab ada kawad sebenarnya kat sekolah . tuhh melawat kejap adikAdik kat sana dan menatap lahh muka ustajah ustajah yang memang rindu gilaa nak jumpa.
bukan kiteorang jehh kat sana rupanya , tapi ada ayu,izan,dan fitri .
ohhh semangat Kawad nihhh :D masing Masing turun sekolah. haha . *poyo jehh.


Nihh jumpa awekk dekat smkas masa 19hb tuhh ;)
love youu mimie :))


dan ini aina Shareena.
 Allah lama tak jumpaa bila jumpa masing masing dah macam kerengga.
aina dahh kurus okay . dan Piqa setia dengan KRS dia . 
semangat platun KRS. :) 
GO PIQA GO ! :')

okay time tuhh jumpa ustajah fatimah .
dia cakap *heiii alimah, kenapa makin kurus nihhhh ? awak diet ehhhh* 
sambil pegang pinggang aku. --'
serius aku pung tak tahu kenapa ustajah cakap macam tuhh . baru tiga bulan tak jumpa ustajah. haha so kiranya berjaya lah aku kurus sebelum ambil result XD *bangga kejap* hahaha
astagfirullahAlazim :p
okay then, jumpa ustajah sarmi .tanya dia result macam mana ? then muka dia sedihhh . :'/
ahaa tak tahuu nak cakap apaa time tuhhh. tinggal esokk jehh kan . tunggu dan lihat . 
balikk uhh aku terus whatsApp uzh zuliana . dan dia cakap pointer jatuhh . haihhh sedih kott time tuhhh sebab Batch terbaik kononnya dulu jatuhhhhh gituhhh jehhhh . haihhhh . takk pelikk punggg kalau jatuhh , bila kenang balikkkk , flashback balikkk saat saat sebelum nak SPM dan semasa SPM kami macamm manaa , hermmm back to me lahhh kan . yang sangat terkesan nihhhh . haihh. 
okayy past is past . Let bygone be Bygone :'D

hermm , okayy then kejutan dari si sepupu nihh ifah hanani kami ingat satu rumah dia .
tapi Hotel rupannya kami menginap . KopTown hotel tauu jahhhh . hotel baru dekat belakang one segamat tuhh , tah hapee ntah ifah nihhh . tk mintakk pung tidur hotel kottt . duduk rumah lagi best kan?
haaaa tpi dah rezeki jangan ditolakk :'))
alhamdulillah pagi tuhh bangun Pagi selepas tahajud terakhir sebelum pergi sekolah , ahaaa dup dap dup dap tak rasaaa pongg . seriusss aku dah Redha tahap maxima nihhh :)) dan aku yakin aku Kuat . haha
sampai masanyaaa masuk dewan tengokk kat atas pentas ada 15 kerusi jehhh , tak banyakk pungg . so tak targett apaaa lahhhh . diamm jehhh . jumpaa kawan peluk cium sayang pas tuhh tenangkan diri balikk . hahaha masa tuhh keja aku menjemput budakBudak yang baru sampai nihhh . 
macamm apaa dahhh , haihh limah limahh . tapi tak kesah pung . kak long kan ?cehh . 

okay then , sampai pengumuman SPM yang hambar jehh aku rasaaa .
seriuss ayahanda cakap pung macam nak lajuu jehhhh , ntahh lahhhh . tak tahuu nak cakap apaaa kann , so setelah di umumkan iyehh hanya Dia yang dapat Strait's A . nak tahu siapaaa ? ahaaa diaaa lahh ank uncle shahrel ----> NurAfiqah binti Shahrel . tahniahhhh kawan ! :D
 Thennn satu satu nama diumumkann , iyehhh see tengokk kawan kawan aku yang rapat truhh semua dekat atas pentas dahhhh .
*BANGGA DENGAN KORANG* :'))) Tahniahhhh tauuuuu !!! :DD
alhamdulillah , tak rugi kawan dengan orang bijakk nihhh kannnn .
Farina , Faalihah , Iis , Atiqah , Aisyah , :)) big clap untuk korang !! yeayy :D
Ahaaa siapa yang takk di mentioned lagi nihhh ? ahaaaa tha's me , lahhhhh .
ahaaa akuuu ? cehhh . aku amek result naik atas pentas dengan tenang nya turun bawahh senyap dulu baru tengok balikk dan terus jumpa uzh dzuliyati dengan izzatty . yehhh air mata pertama aku nangis kat situ .kenapa dekat cikgu Bio aku? ahaaa deep meaning . malas nak cerita . hahaha biarlahhh . :'))

okay lepas tuhhh baru aku round satu sekolah dengan budakBudak nihhhh lahh kan sebab nak settle macam Macam , ahaaa tak rasaa apa dahh , orang tanyaa aku senyumm jehh :')) dan sampai mak,kak oni,kak ya Call dan Message banyakk kali kottttt . tapi aku diamkan diri jehhhh . ahaaaa kenapa aku diam? sebab aku rasa tak ready nak bagitahu mereka . iyeee siapa tak kecewaa kannn :')) tapi aku tetap sangka Baikk dekat Allah , kalau itu yang baikkk untuk aku sebab tuhh lah dia bagi dekat Aku :')) 

paling deep bilaa aku jumpa ustazah zuliana dekat bilik Guru :'))
iyeeee ustazah dan murabbi yang terbaikk aku jumpaaa , jumpa dia dan salam peluk dan nangis untuk kali kedua untuk hari nihhh . hahaha nampak takk orang terpilih jehhh boleh tengokk aku nangis :pp
tadeelahhh aku nangis sebabb Bahsa Arab yang aku score tak dapat A pungg , bohong ahhh kalau tak sedihhh kannn , hermm major subjekk yang aku maintain A jatuh A- , dan QS tuhh jehh yang tak sangka A+ Naik A+ satu satunyaa subjek single yang A Plus . huhuhuu apee lahh aku buat kan time exam hari tuhh boleh jatuhh macam tuhhh? hurmmm terkenang balikkk . takpaa lahh dah itu yang aku dapatkann :) aku tetap terima dan redhaaa . okay masa zohor abah call terus tanya result . haha . family orang first yang aku bagitahu . iyehhh jawab dengan nada cuba tak kecewa dan aku tahu abah yang risau masa depan aku . takpeee aku tahu pasti ada 'Pelangi' yang tak disangka lepas nihhh :'))) AllahummaAmin ! 
lepas bagitahu abah baru aku whatsApp result dekat Mak . okay mak redha apa aku dapat dan aku pung naik bas ke Kluang dengan sendiri nihhh cuba tenangkan diri dalam bas tuhh. 

fikir dan fikir apa aku nak buat lepas nihh :)
bila sampai Kluang aku duduk kejap dekat bangku basten tuhh sendiri lagi.
lama aku ambil angin dan terus berfikir sementara tunggu mak jemput aku :)) 
terasa kuat takk diri nihh?? rasa sedihh sendiriSendiri jehhh sampai taknak orang lain pung sedih sebab aku , biarlahh aku tak sanggup nak share sedih aku dengan korang :')) itu yang aku buatt , biarlah aku tanggung sendiri kan . ohh yaa , sebelum kami pulang ke rumah masingMasing ada kek yang aku tempah untuk kawanKawan akuu nihh . act kek tuhh aku ngidam nak makan masa jamuan batch harituh . sebab terlampau sibuk aku tak rasaa pung dengan si atiqah pung turut teringin . so aku belanja mereka dengan senang hati . tapi aku mampu tengokk jehh kek tuhh sebab selera makan dah takdee. hahah lawakk kannn . 
timee tuhhh jehhh lahhh sebab tengah kecewaaa kannn , biasaa ahh tuhhh .
ahaaa tapi aku tak kesah pungg dahh time uhh , untuk korang alimah tak kesah . (':


Okay nihh lah si gadis yang bertuah tuhh .
Afiqah Shahrel :))


my dear farha .terima kasih sayang untuk semua . 
love yaaaa . :))) stay reminds me always ! :D 
samaSama jadi ustajah yang ALLAH redha ye :pp
AllahummaAmin.



to my dear LENSA .
good luck untuk masa akan datang .
Letak Allah sentiasa dekat dengan korang ya .
uhibukumfillah :')



okayy .sampai rumah tetap macam mana keadaan aku dalam Bas . aku tak nangis aku tak cakap apa pung, macam takde perasaan pung adaa . hahaha apaa ntahh , tapii alahai SPM jehhhh . haha 
*ayat sedapkan hati* tapi meaning dalam tuhh ALLAH jehh tahu macam mana aku rasaa .
takpee saya okay saya dah besar . :DD

ahaaa yang indahnyaaa ketika itu , baru aku rasa betapa berharga nya kluarga kita nihh kann :')
ye Family First ! alhamdulillah aku ada family yang sanggup susah senang bersama . mereka lah yang bagi semangat untuk aku lebihh kuatt dan kuattt . teringat ayat akakk akakk aku.




haaaa tadaaaa ! nampak takkkkk, aku kuat kerana Mereka . :'))) tidak ada kata down selepas bertawakal. iyehhhh ini yang terbaikkk . :)) alhamdulillah . 
okay bila kat rumah aku tak tanyaa apaa pung dekat kawan kawan nih , hanya mampu ucap tahniah dekat mereka yang berjaya . ahaa ada jugak yang dah cemerlang pung tak rasa nak hargai masih ada lagi iri hati dengan rezeki orang , takpe kawan aku doakan kau terus berjaya tauu ,biarlah kazenKazen kau dapat strait's A punggg , yang penting akhlak tuhh a plus plus :'))) 
dan satu lagi yang buat aku kuat ? 

bila ada dua orang kawan sekelas aku nihh im dekat fb dan wehat dekat fon .
mereka hendakkan kata semangat dan nasihat .
Allahu Akhbar :'))) masih ada lagi orang cari aku rupanyaa .
terharu sebenarnyaa dengan kalian yang masih ingat aku , walaupun result korang lagi cemerlang dari aku kan ? kuasa Allah . siapa tahu . kita pandai bukan tengok dari SPM jehhh , yang penting cara kita dengan orang sekeliling kitaa tuhhh kena lahh gaya orang dapat result strait a plus plus tuhh . :'))



dan nihh lahh kataKata dari seorang sahabat aku semasa aku didaurah :')
even pandai mana pung kita tetap kena ingat kita pernah dekat bawah . ulang ayat nihh tiga kali oleh ustad mahmud . murrabi yang sangat disegani a.k.a digeruni . hahaha . deep aku rinduuu suasana daurah . :'))


okay dah jelas dah kann , betol kataKata sahabat aku nihhh :') terima kasih banyak untuk nasihat yang bergunaa nihhh .  dan kata kata Kau buat aku berfikir kembali dan terus berfikir apa yang baik untuk aku dan apa yang patut aku teruskan . dan sekarang jelas apa yang senang bawa, aku istkharah benda nihh yang mudah bila terdetik dekat hati kecil nihhh. ikod kata hati bukan ikod nafsu kita . takpaaa ,sekarang yang penting kita ada kerja kan ,kita hidup untuk akhirat bukan untuk dunia :') buat aku terfikir kembali . remind me everythings . Allahu :'))) 


okay done . aku decide nak masuk f6 KISAS . Nihh lahh kott pilihan terakhir aku . 
ikod plan B memang aku teruskan bidang agama :))
AllahmaAminn . moga dipermudakan ea. doakan aku tauu . 
kalau aku berjaya dekat STPM inshaAllah aku boleh teruskan bidang guaman syarie aku .
ye aku nak teruskan bidang tuhhh . :')) memang kekal lahh kot bakal ustajah alimah nihh . haha
teringat little caliph :') ohh rinduuu dan rinduuu .

okayy lahh last but not least .

aku doakan korang semua berjaya dunia dan akhirat dan terus kuat yehhh .
Allah tak bagi apa yang kita nak , tapi dia bagi apa yang kita Perlu . 
jangan rasa down selepas bertawakal tau .
lepas nihh tawaran IPTA mesti keluar , jadi kalian jangan sedih sokmo dan terus jatuh bila tak dapat . ingatt Allah bagi apa yang korang mampu dan layak untuk berada dekat tempat tuhhh . kalau memang betol tuh rezeki korang inshaAllah , Allah bagi :)) la tahazan inaAllahaMa'ana :'))

okay till here then , 
assalamualaikum . 


#be strong & ALLAH ada (:










Syukran Jazilan. Thanks for Reading